El preu de la llibertat

4 05 2009

Un veí del meu bloc de pisos va rebre l’altre dia un petit llibret que em va encuriosir força. El títol anunciava “Tarifes 2009: Tarifes mínimes orientatives per a l’exercici professional periodístic”, i estava editat per el Col·legi de Periodistes de Catalunya.

Al fullejar-lo una mica em va recordar un e-mail col·lectiu que va enviar l’Alba linkant un blog que parlava sobre els preus que l’agència Efe havia posat als seus col·laboradors. Afortunadament les tarifes que anunciava el llibret del meu veí no eren tan alarmants, però no em va deixar de sorprendre la valoració que es fa “a pes” del treball periodístic. A continuació adjunto un petit resum:

Premsa escrita

  • Notícia / informació mitja columna: 31 €.
  • Notícia / informació columna sencera: 51 €.
  • Tema pàgina sencera / Entrevista / Reportatge (primers dos folis): 183 €.

per cada foli addicional: +61€.

Ràdio

  • Rodes de premsa (crònica d’un minut amb tall de veu):

Primera crònica: 26 €.

següents: 19 €.

  • Informació pròpia:

Primera crònica: 31 €.

següents: 26 €.

Tant en la introducció com en els altres capítols, el Col·legi de Periodistes defensa la feina dels professionals i la seva tasca diu, és assegurar que estigui prou ben valorat per poder exercir de manera lliure i alhora poder ser retribuït com es mereix per la seva tasca. En temps de crisi, aquests preus pretenen ser orientatius per a què els col·laboradors dels mitjans no pateixin condicions tan vergonyoses com les que anunciava l’agència Efe.

Que s’hagin de fixar preus mínims en funció a la quantitat de feina que fa un reporter pot ser la manera més lògica (potser la única) d’intentar retribuïr  la feina, però les xifres són sempre molt fredes. I ho són encara més quan al mateix dia llegeixo que en motiu del Dia Mundial de la Llibertat de Premsa s’han  de seguir condemnant assassinats de periodistes com el de José Everardo Aguilar a Colòmbia.

El futur pot semblar en molts aspectes força negre, però també hi ha lloc a l’esperança. Les institucions democràtiques necessitaran un treball periodístic de qualitat si pretenen legitimar-se, i mentre hi hagi qui treballi al respecte, la professió podrà canviar pero només per adaptar-se als nous temps.


Accions

Information

Deixa un comentari